Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2012 14:02 - Божe, колко радост донесохоме в дома на това семейство!!!!!!
Автор: eksplozia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12009 Коментари: 37 Гласове:
36

Последна промяна: 06.04.2013 10:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


                     Искам да ви разкажа за една малка, тиха и скромна, но с огромен заряд от човешки съдби и емоции Българска Коледа, която се състоя днес в дома на Райка. Тя една красива, смела и самотвержена жена с много тежка съдба. Само на 23 години с едно малко момиченце и едно единайсетмесечно бебе на ръце заедно с мъжа си Венци тръгват на път с влака. Венци е голямата, най-голямата любов на Райка и до ден днешен - въпреки неговата слепота тя се влюбва в него в първата секунда. Той в нея. Още същата вечер й предлага да се оженят. Гледах сватбените снимки - двама млади, щастливи млади хора - красиви от любовта която струи от очите им. Така и до днес - около тях трепти любов, обич , разбирателство. Две души слети в една завинаги. Когато влака спира на една гара Райка се затичва да налее водичка и оставя мъжа си с двете деца в купето. Сипва, но чува че влака тръгва и се затичва да се качи. Пътници отварят широко вратата и тя успява да стъпи на стъпалата, но в този момент загубва равновесие и пада на релсите. Преминаващ влак я прегазва. Гръбнака й е счупен. Прогнозата на докторите е че няма да оживее, а ако това се случи Райка никога повече няма да ходи. И двата й крака са много тежко увредени.
От тук нататък и вие сами можете да си представите какво следва. Не случайно казах за нея, че това е една много силна жена. Това е жена с несломим дух. През двете години в които я познавам нито един път не я чух да изхленчи, или да се оплаче, да проклина живота и съдбата си. Не искам да употребя думата мъжество, защото тя не е достатъчна да изрази всичката сила на тази жена.
Знаейки в какво тежко финансово положение се намира Райка реших да говоря с всички мои приятели и да съберем някаква сума, която да й подарим. Не писах във фейса защото искахме да я изненадаме за празниците. Реших да напиша и в блога където редовно поствам с надеждата там да откликнат.
През всичките тези дни летях от радост и гордост, че познавам такива хора. Още един път ще ви кажа - горда съм, че познавам тези хора!!! А ето и техните имена :
1. Светла Панайотова
2. Веселин Милчев
3. Тонко Китов
4. Йордан Андреев
5. Лъчизар Койчев
6. Янка Димитрова
7. Емилиян Георгиев
8. Тихомир и Вихрен
9. Юлия Сотирова
10. Васил Бориславов
11. Жанета Иванова
Много ми се иска да ви разкажа подробно за всеки един от тях, но ще трябва да напиша роман по - голям и от "Война и мир" Всички те са хора, които имат проблеми и живота на нито един от тях не е лесен и постлан само с щастие рози. Трима от изброените не познават по никакъв начин Райка и чуваха името й за пръв път, а единия дори и мен не познава, но това не му попречи в последния момент да изпрати помощ за нея от Щатите. Толкова съм развълнувана, че не мога повече нито да пиша, нито да разказвам. Но на снимките ще видите колко щастие донесохме днес в един дом и в две сърца!!!

  image



image


image


image


image


image


image


image


image


image


image


image


image


image


image


image



Гласувай:
36



1. jabalka - Радост! Те ликуват Р.!
16.12.2012 14:12
Радост и благодарност - най съкровените неща!
Почит и уважение за всички помогнали!
Поздрави и най - добри пожелания за Всички Събрали се в Едно Сърца!
цитирай
2. eksplozia - jabalka
16.12.2012 14:16
един единствен блогър се присъедини към нас абсолютно безкористно без да познава нито мен нито нея:)))) а също така и още трима мои много близки приятели, които познаваха само мен:))) нито един от тях не поиска гаранции:)))) на пълно доверие и за това писах, че има нещо повече от приятелството и както факти по правилно от мен го определи - то е нещо свише!!!!:)))
цитирай
3. eksplozia - :))))
16.12.2012 14:45
моята приятелка , мойто бойно другарче Жанета извърши подвиг в мирно време - не само ме закара чак до Суходол, но и снима също като един истински фоторепортер:))))
цитирай
4. eleronia - Не знаех историята
16.12.2012 14:46
на тази жена и семейството й.Иска се сила,за да продължиш и много любов,за да съхраниш това,което имаш:)Весела Коледа на всички,които се почувстваха съпричастни:))Целувки за Райка и семейството й***
цитирай
5. eksplozia - eleronia
16.12.2012 15:04
точно заради това писах , че мъжество е слаба дума:)))))
цитирай
6. helloworld - :)))))
16.12.2012 15:17
питайте котката , тя ще ви разкаже всичко:)))) аз почвам да плача като разказвам :))))
цитирай
7. kitov - Но на снимките ще видите колко щастие донесохме днес в един дом и в две сърца!!!
16.12.2012 16:06
Пак откраднах заглавието от последните думи на Рада. Смятам, че това е сърцевината. Покрай щастливите Райка и Венци май всички ние "заредихме" тихомълком, за което им се извинявам. Скромната виновница за събитието успя с артистична лекота да ни "зарази", поклон за което!
цитирай
8. helloworld - kitov
16.12.2012 16:28
не се извинявай човече:)))) това е смисъла да зареждаме един на друг и един чрез друг:)))
иначе за какво да го живеем този живот, а? А пък аз пак ще кажа за къде съм без вас!!! Най- много се радвам, че две самотни дървета аз и Емилиян, който от години помага на Райка станахме гора!!!!
цитирай
9. saportok - Браво на Вас!Добре е че още има та...
16.12.2012 17:48
Браво на Вас!Добре е че още има такива хора!
цитирай
10. eksplozia - saportok
16.12.2012 18:22
благодаря ти:)))) има и са много само трябва да се намерим:))))
цитирай
11. jabalka - Много е важно да са двама трима ...
16.12.2012 18:50
с отворени сърца - между тях веднага идва и помоща!
Вълшебството е в думата - Заедно!
Още веднъж - Р. Почитам Ви и ви обичам за това че превръщате намеренията в действаща Радост!
цитирай
12. eksplozia - jabalka
16.12.2012 19:10
хайде да пеем заедно - ако до всяко едно добро същество застане още едно....:)))))
цитирай
13. bodlivko - :)
16.12.2012 19:57
Да,има много такива хора които са изпаднали в адски трудни ситуации и се радвам че успяхме да помогнем на Райка и да върнем усмивката на лицето и.
цитирай
14. eksplozia - bodlivko
16.12.2012 20:06
този списък с имената не го направих по размера на дарението , а по това кой пръв се отзова - не е случайно че ти си втори в него:))))) във фейса писах,че три живота да живея няма да мога да ти се отблагодаря за това, което правиш за мен и го казвам и тук с ясното съзнание, че три живота може би няма да стигнат:))))
цитирай
15. bodlivko - :)
16.12.2012 20:20
Няма значение кой колко е дал,а това че всеки се е отзовал и колко е дал:)))

цитирай
16. karaiany - Много добро дело, Експлозивна. ...
16.12.2012 22:20
Много добро дело , Експлозивна. Много.
Такива дела се пишат с големи букви във вечността.
Делата са тези , които важат . Истинските ! :)
цитирай
17. eksplozia - karaiany
16.12.2012 22:44
току що говорих по телефона със Васил БОРИСЛАВОВ , който спомогна сумата за Райка да се удвои!!! И искам да споделя с вас една негова идея. Тя е следната - група от хора и от тук от блога, а пък аз вече я имам и в играта от която се запознах с Райка, да се обединим и да подпомагаме това или друго семейство постоянно , защото техните проблеми не се решават само с една сума изпратена на Коледа!!! Мисля , че това вече е нещо което си заслужава и труда и усилията и би било наистина едно добро дело!:))))) Благодаря за твоята оценка karaiany!!! Знам, че ти си един човек също с голямо Ч:)))))
цитирай
18. анонимен - Истински ме трогна човешкото в историята...
16.12.2012 23:22
....
цитирай
19. mariniki - и тъжна...
16.12.2012 23:31
и много щастлива история...
Бъди блогословена за добрите дела...
прегръщам те..
цитирай
20. apostapostoloff - А пък
17.12.2012 04:11
Криско отказа да пее благотворително за болно от рак момче!
цитирай
21. vahisht - Благодаря Ви, eksplozia за това, което направихте за това семейство
17.12.2012 09:36
Милосърдието е най-чистата и най-неподправената форма на любовта, най-висшата форма на енергия. И вие определено я притежавате!
Поздрави!
цитирай
22. bumerang - На добрите и милосърдни хора пожелавам здраве
17.12.2012 11:08
Но са твърде много страдащите, бедстващите и безпомощните хора около нас, а не можем да помогнем на всички. Когато прочетох преди време това
waterway - 19.08 12:14 - Не го познавам, не съм го чела ( копи/пейст)
няколко седмици не влязох с блога, за да не виждам суетата и дребнавите и грозни войни. Когато започвах да се храня, започвах да плача и храната ми присядаше. Защото това е могло да се случи в света, в който живея и аз. На италиански има една дума misericordia. Превежда се на български милосърдие, защото няма по-близка, но буквално е съставна от две думи - miseria (бедност, нищета) и rikordаre (помня). Вероятно, за да напомня на богатите да не забравят, че на този свят има и бедност, от която те в момента на своето благоденствие са далече. Много, много са страдащите, унизени и безпомощни хора днес около нас. За съжаление не можем да помогнем на всички. По-важно е да успеем да направим така, че те да станат по-малко като успеят да си помогнат сами. Макар че състраданието би помогнало на някои, то не е и не може да бъде решение за всички. Протегнатата ръка унизява човека. Когато аз помагам на някого, повярвайте, чувствам се по-неудобно от него. Но все пак е по-добре, вместо да позволиш да умре от глад и студ.
цитирай
23. karaiany - По принцип имаш ок от мен, Рада ! ...
17.12.2012 11:47
По принцип имаш ок от мен, Рада !
Дай някои детайли на лични , ако обичаш.
Харесвам такива инициaтиви. И големината на сумата не e най - важното нещо в случая. Надеждата и вяратa в доброто у човека е която движи всичко в този окаян свят човешки !
цитирай
24. miuenski - ПОЗДРАВИ ЗА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ! ...
17.12.2012 13:19
ПОЗДРАВИ ЗА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!

ТОВА Е ЕДНА ИСТИНСКА БЪЛГАРСКА КОЛЕДА!
цитирай
25. makont - Почувствах се щастлива и заразена
17.12.2012 13:46
от усмивките на тази жена. Бог да ги пази и Вас също, защото сте истински хора. Поздрави!
цитирай
26. eksplozia - аз си поплаквам отвреме навреме:))))
17.12.2012 13:52
gogi6666 написа:
....

цитирай
27. eksplozia - най-хубавото според мен е че тя тръгва напред и има развитие:))))
17.12.2012 13:53
mariniki написа:
и много щастлива история...
Бъди блогословена за добрите дела...
прегръщам те..

цитирай
28. eksplozia - това си е за сметка на Криско!!!
17.12.2012 13:54
apostapostoloff написа:
Криско отказа да пее благотворително за болно от рак момче!

цитирай
29. eksplozia - а Вие сте този , който добавхте нов заряд!!!:)))) И аз Ви благодаря!!!:))))
17.12.2012 13:56
vahisht написа:
Милосърдието е най-чистата и най-неподправената форма на любовта, най-висшата форма на енергия. И вие определено я притежавате!
Поздрави!

цитирай
30. eksplozia - всеки един от нас има наблизо, на една ръка разстояние хора, които страдат!!!
17.12.2012 14:03
bumerang написа:
Но са твърде много страдащите, бедстващите и безпомощните хора около нас, а не можем да помогнем на всички. Когато прочетох преди време това
waterway - 19.08 12:14 - Не го познавам, не съм го чела ( копи/пейст)
няколко седмици не влязох с блога, за да не виждам суетата и дребнавите и грозни войни. Когато започвах да се храня, започвах да плача и храната ми присядаше. Защото това е могло да се случи в света, в който живея и аз. На италиански има една дума misericordia. Превежда се на български милосърдие, защото няма по-близка, но буквално е съставна от две думи - miseria (бедност, нищета) и rikordаre (помня). Вероятно, за да напомня на богатите да не забравят, че на този свят има и бедност, от която те в момента на своето благоденствие са далече. Много, много са страдащите, унизени и безпомощни хора днес около нас. За съжаление не можем да помогнем на всички. По-важно е да успеем да направим така, че те да станат по-малко като успеят да си помогнат сами. Макар че състраданието би помогнало на някои, то не е и не може да бъде решение за всички. Протегнатата ръка унизява човека. Когато аз помагам на някого, повярвайте, чувствам се по-неудобно от него. Но все пак е по-добре, вместо да позволиш да умре от глад и студ.


ако всеки един от нас помогне на някой , с каквото може и когато може ще намалим страданието на този свят и освен това примера е заразителен, ако един или няколко от нас дадат пример ще има последователи! Според мен не е необходимо да решаваме глобалните проблеми на света - необходимо е да решим тези уж малките наглед , които са около нас:)))))) И ще цитирам Ерих Кестнер - "Не е важно защо страдаш, а колко страдаш!":))))
цитирай
31. eksplozia - знаех си аз Адриан!!!:)))) Познавам те вече достатъчно, за да знам, че и ти няма да подминеш с безразличие, защото сърцето ти е топло!!!
17.12.2012 14:05
karaiany написа:
По принцип имаш ок от мен, Рада !
Дай някои детайли на лични , ако обичаш.
Харесвам такива инициaтиви. И големината на сумата не e най - важното нещо в случая. Надеждата и вяратa в доброто у човека е която движи всичко в този окаян свят човешки !

цитирай
32. eksplozia - благодаря Миленски!!!
17.12.2012 14:06
miuenski написа:
ПОЗДРАВИ ЗА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!

ТОВА Е ЕДНА ИСТИНСКА БЪЛГАРСКА КОЛЕДА!

цитирай
33. eksplozia - makont
17.12.2012 14:09
благодаря !!!:))) Тук е мястото да кажа, че вече имаме трима нови дарители - увеличаваме се!!! През целия ми живот винаги съм вярвала, че има адски много добри хора на този свят и всеки Божи ден получавам доказателства за това!!!:))))
цитирай
34. bumerang - ooooooooooo
17.12.2012 19:51
"Не е важно защо страдаш, а колко страдаш!" ??????
"Защо" би дало отговор на причините, а когато мизерстващите, унизените, страдащите са толкова много, знаенето на причините е много важно. За да бъдат отстранени. Благотворителността може да удовлетвори съвестта на благотворителите, може да помогне на единици, но не може да реши социалните проблеми на мнозинството.
ПП.
Аз не бих използвала съчетанията нито "адски много", нито "адски добри". В ада, казват, било много само злото. А вие сте сторили добро. Освен ако не е някакъв шифър, разбира се. Тук такива - колкото искаш.
цитирай
35. eksplozia - bumerang
17.12.2012 20:08
бори се срещу"защото" !!! Аз обаче смятам докато ти се бориш със социалните проблеми на мнозинството да помогна със съвсем реална помощ поне на един човек дадена навреме и на място! Не използвай тези както си ги нарекла съчетания те са жаргонни изрази и ще си развалиш речника:))))
цитирай
36. bumerang - Нали
17.12.2012 20:20
едното не изключва другото? Ще ми позволиш ли да правя и двете? :-)))
цитирай
37. eksplozia - bumerang
17.12.2012 20:29
моето позволение не е необходимо, важна е твоята съвест и желание да помогнеш:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eksplozia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 575116
Постинги: 136
Коментари: 1635
Гласове: 1517
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930