Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2012 15:39 - Величие или смирение
Автор: eksplozia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2582 Коментари: 10 Гласове:
9

Последна промяна: 23.10.2012 17:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



                      

                   Осъдително ли е да се чувстваш велик?

 

                   Абсолютно против съм да ми разправят врели некипели, че смисъла на човешкия живот се състои в това да отгледаш дете или да посадиш дърво или други такива дъра – бъра. Тези неща ги правим или по принуда или защото са ни заложени от природата. Това са едни съвсем естествени проявления на нашето човешко житие-битие. По – малко значителен ли е човека, който отглежда овощни дървета или се грижи за своите пчелни кошери от този който в осемстотин страници е доказал математическа теорема? Тук неминуемо стигаме и до въпроса дали трябва да се смиряваме или трябва да даваме воля на непрекъснатия си стремеж към върха? Дали трябва като мравките в мравуняка цял живот да извършваме едни и същи определени действия или да пометем всичко до сега и да тръгнем в обратната посока? Най – силния инстинкт, който ни е даден  не е инстинкта за самосъхрание, а инстинкта да покоряваме, да вървим нагоре, да се изправяме срещу всички и всичко, да творим, да се чувстваме велики... Единствено тогава от животно, което яде , спи и се размножава човек се превръща в Homo Sapiens!

 

                       Винаги ще има един Моцарт и един Салиери........всеки един от нас има право да си избере кой да бъде!




Тагове:   живот,   смисъл,   разум,


Гласувай:
13



1. miuenski - винаги е нужна капчица смелост (в ...
23.10.2012 16:01
винаги е нужна капчица смелост (в повечето случаи доста повече) за да тръгнеш в обратната посока... малцина са го сторили в наистина важните неща за човечеството и сега не случайно знаем имената им : )))
цитирай
2. eksplozia - miuenski
23.10.2012 16:16
абсолютно!!! и повечето от тях са умрели в самота!!!
цитирай
3. анонимен - Величието е в способността да се ...
24.10.2012 09:14
Величието е в способността да се смириш:)
Което, разбира се, няма нищо общо с примиренчеството.
Това е най-важният урок, който трябва да научат в земния си живот и "великите", и по-обикновеничките, за да прогледнат за истинските ценности:)
А това никак не е лесно, ако човек, заслепен от егото си, драпа нагоре на всяка цена!
Вярно е, че мнозина гении са умрели в самота, но има и такива, които са оставили многобройно поколение. Пример: Й. С. Бах
Но има и безброй никому неизвестни и абсолютно безполезни за човешкия прогрес ексцентрици, мизантропи или просто темерути и смотаняци, които също
са умрели в самота.
Както има и неизброимо количество идиоти, които с размножаването си са "допринесли" за умножаването на човешката глупост по цял свят :)

Животът по своята същност е най-голямото предизвикателство и чудо на природата. Радвай му се , снимай го, греби с пълни шепи от изворите му и не се трови с подобни мисли, защото човешките критерии за величие, особено днешните, са силно изкривени:)

Харесвам снимките ти. Прави това, което обичаш и можеш най-добре, а останалото ще дойде от само себе си:)
Поздрави!
цитирай
4. eksplozia - анонимен
24.10.2012 11:53
ей сега ще спорим:))))
1. само великия човек може да се смири/не примири/ защото е мъдър :)))
2. много малко са тези като Й.С.Бах
3. според мен не в гените се крие таланта или дарбата - той се проявява точно заради този неистов стремеж за напред и нагоре
4. повечето велики са се подчинили на този си стремеж в името на хората и дори са стигнали до саможертва
http://mi6el.blogspot.com/p/blog-page_21.html това е една интересна история за един от великите
5. точно тези мисли не ме тровят :)))) по скоро ми се искаше да си поговоря с приятели за тях:))))))))
6. радвам се, че ти доставят удоволствие моите снимки
7. а в гребането с шепи от живота аз съм професионалистка:)))) дори не греба с шепи , направо с черпак от ония големите за воинишките баки:)))))
благодаря за всичко, което си написал защото наистина е смислено и добронамерено:))))))))
цитирай
5. faktifakti - Абсолютно съм съгласна с теб.
24.10.2012 15:34
Поздрав.
цитирай
6. eksplozia - faktifakti
24.10.2012 16:03
благодаря!:)))) но тази тема е обширна и търпи много размисли!!!
цитирай
7. karaiany - Захванала си голяма тема и това е ...
04.11.2012 06:20
Захванала си голяма тема и това е добро , защото води към размисли за избора.:)
Чудесно е да се върви нагоре , макар че предварително трябва да дадем определеня на посоките . За някои нагорето е надолу и обратно. Пътят нагоре по обществената стълба и статут на всяка цена може да е убийство , а за други полезен урок.
Ако пътуването нагоре е положено на здрави основи , защо не ? Но преди това е нужно да си зададем въпроса що е здраво и кое не е. Кое е право и кое криво .
Често този въпрос трябва да си задаваме ежедневно .
Истински великите обикновено не си задават точно този въпрос , тъй като са водени свише . За нас , обикновените хора , обаче е абсолютно задлжително .
Много е добра темата ,Експлозивна и е прекрасно , че си я отворила за всякакви мненя. Понякога във правилния въпрос е отговорът !
Motzart никога не си е задавал въпроса , какъв да бъде , но Салиери го е правил постоянно.Друг е въпросът , че е правил погрешния избор много често ! Да бъдеш Салиери е наистина избор. Да бъдеш Юда също ....за последнят клоня да имам и особено мнение . Понякога си мисля , че тази роля му е била дадена свише също....
Неведоми са пътищата Господни ! :)
цитирай
8. eksplozia - karaiany
04.11.2012 17:07
Здравей и добре дошъл!!! За да напиша горното ме подведе една реплика, която ние тук в България все по-често и често чуваме - "Не се изживявай като велик/а!" Казват я почти всички без изобщо да се замислят. Убедена съм, че истинските Велики не си задават въпроса дали са такива защото ти си прав - тях ги управлява друга сила. Но смирението в общодостъпното и в общоприетото му значение също е вредно. Чели сме биографиите на велики хора - там такъв вид смирение няма ! Даже много голям процент от тях са били обвинявани, че са високомерни и по тази причина много от тях са умирали в самота - като Толстой полудял и самотен на една гара, или Бетовен когото са охулили приживе - глух и в мизерия! Но никой от тях не се е смирил по този начин за който говорех по горе. Те винаги са гледали нагоре макар и от калта , за да перифразирам една широко разпространена мисъл, на която дори не знам автора!!!
цитирай
9. mariniki - да...
17.11.2012 17:31
великите идеи и люде са дар свише... от Бога...

но за за нас и достойното ни живеене...
ни е дадено правото на избор...
цитирай
10. coacoa11 - Велик... не, но различен?
19.12.2012 11:33
инстинктът да покоряваме, да вървим нагоре,да се изправяме срещу всички и всичко, да творим, да се чувстваме ... различни
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eksplozia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 572329
Постинги: 136
Коментари: 1635
Гласове: 1517
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031